Miksi olen parempi valinta?

26.01.2025

Ihan aluksi kysyn sinulta: 

Haluaisitko vaihteeksi syödä leipää joka maistuu joltain?

Maistuisiko leipä joka on puhdasta, aitoa ja tietäisit kuka sen on sinulle leiponut ja missä? Tietäen myös missä vilja kasvaa, kuka sen viljelee ja missä se jauhetaan jauhoksi ja miten? Miten olisi jos koko prosessi kaupan hyllylle asti on läpinäkyvä? Ja lisäksi leivissä ei ole teollista hiivaa, säilöntä- tai lisäaineita? Ai niin, se olisi myös leivottu luomujauhoon. 

Ja käsityönä tottakai!

Minä olen Johanna, ylöjärveläinen 2 lapsen äiti, entinen sairaanhoitaja ja hapanjuurileipuri-yrittäjä. 

Kyllästyin leipähyllyllä pyörimiseen ja alkoi tuntua, että ihan sama minkä paketin otti, kaikki maistui samalle: ei millekään. Leivän rakastajana päätin tehdä asialle jotain. 

Voit lukea lisää minusta ja miten yritykseni syntyi talomme autotalliin, tästä: Tarina leipomosta



Leivon kaikki leivät Ylöjärvellä käsityönä pohjanmaalaisen Otto Gårdin perhetilan luomujauhoihin. Siellä Kaj ja Inge-Gerd Nylund viljelevät maatiais- ja muinaisviljoja ja heillä on myös oma mylly. He jauhavat minun tarpeeseen ja jauhot ovat näin ollen tuoreita; juuri jauhettuja. He jauhavat myös rikkaita ravinteita ja rasvoja täynnä olevan viljan alkion, joka lisää jauhojen ravinnepitoisuutta ja tuovat sitä MAKUA! (Sen sijaan teollisuusmyllyllä jauhojen valmistusprosessin aikana poistetaan jyvän uloimmat kerrokset ja alkio.) 


Laadukkaat raaka-aineet on yritykseni keskiössä ja koko homman sydän on leipomon oma hapanjuuri. Sen avulla leipä nousee ja se antaa leiville hyvän  omintakeisen maun. Resepti leipiin on yksinkertainen: jauhot, vesi ja suola. Ainesosien yksinkertaisuus tekee taikinan valmistamisesta ja leivän paistamisesta paljon monimutkaisempaa. 


Aito hapanjuurileipä on enemmän kuin vain leipää – se on puhdas ja luonnollinen valinta. Hapanjuurileivän taikina valmistetaan ilman keinotekoisia hiivoja ja se on täynnä makua, joka syvenee sen pitkän ja hitaan käymisprosessin aikana. Tämä leipä on täynnä ihania aromeja ja prebiootteja, jotka tukevat ruoansulatusta ja pitävät vatsan tyytyväisenä.


Hapanjuurileivän valmistuksessa ei käytetä lisä- tai säilöntäaineita, joten voit nauttia aidosta ja puhtaista mauista. Valitsemalla hapanjuurileivän, valitset maukkaamman ja terveellisemmän vaihtoehdon. 

Nautit leivästä, joka on täynnä luonteenomaista makua ja reilusti ravinteita – joka viipaleella!

Miksi ostaa ennemmin luonnollisesti leivottu hapanjuurileipä kuin teollisesti tuotettu leipä?

Tänä päivänä hapanjuuri näkyy kaikkialla. Saa olla tarkkana mikä on AITO hapanjuurileipä. Teollisesti yritetään korvata aikaa. Mutta aikaa ei voi korvata. Ja sen maistaa. Todellinen leipä on valmistettu tavalla, jolla ihmiset ovat tehneet leipää vuosisatojen ajan: pienissä erissä, villihiivalla ja ainesosilla, joita ei ole muunnettu, jalostettu tai valkaistu. 


Hapanjuurileipä on selkeästi parempi valinta kuin teollisesti tuotettu leipä – ja se ei ole vain makukysymys! Hapanjuurileipä valmistetaan perinteisin, luonnollisin menetelmin, ilman keinotekoisia lisäaineita tai nopeutettuja valmistusprosesseja. Tämän vuoksi se on puhtaampi ja terveellisempi vaihtoehto.


Teollisesti tuotetussa leivässä käytettävä nopea hiiva ja lisäaineiden yhdistelmät voivat vaikuttaa negatiivisesti, sekä leivän makuun että terveyteen. Hapanjuurileivässä käytettävät luonnolliset villihiivat ja maitohappobakteerit luovat leivän, joka ei ainoastaan maistu herkulliselta ja tuoreelta. Leipä on myös täynnä ravinteita ja prebiootteja, jotka tukevat ruoansulatusta ja hyvinvointia.


Lisäksi hapanjuurileivän valmistaminen vie aikaa, mikä takaa sen, että jokainen leipä on huolella valmistettu ja täynnä makua. Teollisessa tuotannossa taas nopeus on valttia, ja usein leipä ei ehdi kehittyä täyteen makuunsa.


Valitsemalla hapanjuurileivän, teet tietoisen valinnan terveellisemmän, luonnollisemman ja herkullisemman leivän puolesta.

Parempi vatsalle?

Aito hapanjuurileipä on vatsalle parempi valinta kuin teollinen leipä monella tavalla, ja se johtuu sen ainutlaatuisesta valmistustavasta. Hapanjuurileivän valmistuksessa käytettävät luonnolliset villihiivat ja maitohappobakteerit käymisprosessin aikana auttavat hajottamaan leivän tärkkelyksiä ja proteiineja, mikä tekee siitä helpommin sulavan. Tämä prosessi voi vähentää vatsan turvotusta ja epämukavuutta, joka monilla voi liittyä perinteisen, nopeasti hiivalla valmistetun leivän syömiseen.


Lisäksi hapanjuurileivässä on usein vähemmän gluteenia kuin tavallisessa leivässä, sillä hidas käymisprosessi auttaa osittain hajottamaan gluteenia. Tämä voi tehdä leivästä helpommin siedettävää erityisesti niille, jotka kokevat lievää herkkyyttä gluteenille. Hapanjuuri myös sisältää prebiootteja, jotka tukevat suoliston terveyttä ja edistävät hyvän suolistoflooran ylläpitämistä.


Teollisesti tuotetussa leivässä taas käytettävät nopeutetut valmistusprosessit ja lisäaineet voivat aiheuttaa vatsan turvotusta ja muita ruoansulatusvaivoja, sillä se ei käy samaa luonnollista, suolistoa tukevaa prosessia läpi. Hapanjuurileivän luonnollinen rakenne ja tasapainoinen käymisprosessi tekevät siitä vatsalle lempeämmän ja helpommin sulavan vaihtoehdon.

HYPPÄÄ MUKAAN LEIPÄVALLANKUMOUKSEEN!