LEIPOMON TARINA
~ Voi hapanjuuri minkä teit,
kun sydämeni veit ~
Leivoin satoja leipiä ja aloin saada kyselyitä tutuilta, voisiko leipää ostaa. Ylimääräisiä leipiä valmistui siitä huolimatta koko ajan ja aloin myydä niitä REKO-piirissä ja tilauksesta. Vein jopa kaupungin toiselle puolelle kotiinkuljetettuna leipiä.
Aloin saada viikoittain puheluita ja viestejä tuntemattomilta, kuinka paljon leipäni olivat vaikuttaneet ihmisiin. Ja palautetta tuli paljon. Leivät synnyttivät tunteita. Olin häkeltynyt. Silloin syntyi ajatus, joka sai nimen: Maalaisleipomo Juurilla, vuonna 2020. Tilauksia oli niin paljon, että kotikeittiöni kävi ahtaaksi ja oli mietittävä isomman tilan hankintaa ja jälleenmyyntipaikkoja.
Vuonna 2021 kotitaloni pieni autotallin puolikas muuttui leipomoksi. Pieni tila, mutta siinä oli suuri unelma, joka rakennettiin jauhoilla, vedellä, mielikuvituksella, luovuudella ja kovalla työllä.
Kun tekee intohimolla ja rakkaudella jotain, ei ajatuksen ja ideoiden virtaa voi tai kannata katkaista. Ja niin perinteisten leipien rinnalle syntyi hyvin nopeasti makuleivät. Listalta pitäisi löytyä nyt jo jokaiseen makuun herkkuleipä.
Leipomolla on jo nyt paljon vakiasiakkaita ja leipomon ollessa alle vuoden ikäinen, vuonna -21, voitin kahdella leivällä Artesaaniruoan SM-kilpailuissa hopeaa sekä pronssia. Syyskuussa 2022 tuli samoissa kisoissa kultaa, eli leipäni arvosteltiin Suomen parhaaksi. Tällainen tunnustus on tuntunut erittäin hyvältä, koska olen tehnyt todella paljon töitä asian eteen.
Leivontamäärät ovat koko ajan lisääntyneet, mutta leipien laatu on silti avainasemassa; tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet, prosessissa ei oikaista ja uskollisuus vanhoille käsityöperinteille.
Hapanjuureen tehty aito Levain-leipä kunnioittaa aikaan sitoutunutta prosessia. Kun maistaa aitoa hapanjuurileipää, sen maun tunnistaa vaikka silmät kiinni. Minun valmistamat aidot hapanjuurileivät kunnioittavat juuri sitä aitoa valmistustapaa eli taikina määrää, sitä ei voi kiirehtiä. Jos kiirehtii, ei saa kunnollista leipää.
Best bread is worth waiting for!
Jokainen siivu on rakkaudella käsintehty.
Se on yritykseni lupaus teille asiakkaille!
Tänä päivänä hapanjuuri näkyy kaikkialla. Saa olla tarkkana mikä on AITO hapanjuurileipä. Teollisesti yritetään korvata aikaa. Mutta aikaa ei voi korvata. Ja sen maistaa. Todellinen leipä on valmistettu tavalla, jolla ihmiset ovat tehneet leipää vuosisatojen ajan: pienissä erissä, villihiivalla ja ainesosilla, joita ei ole muunnettu, jalostettu tai valkaistu.
Hapanjuuren makuun vaikuttaa monia asia, kuten ilmasto, jauhot, lämpötila ja kosteus. Olen kehittänyt Pirkanmaalaiseen makuun Bread Pitt -vehnähapanjuuren. Hapanjuuri on valmistettu Pirkanmaan vedestä ja jauhoista. Leivät valmistuvat Ylöjärven rajalla kotileipomossani ja käytän paikallisen Entisajan Myllyn juuri jauhettuja jauhoja sekä Pohjanmaalla sijaitsevan Otto Gårdin Luomu muinaisviljoja. Laadukkaat raaka-aineet ovat leipomossani avainasemassa!
Kun tekee rakkaudella, sen maistaa. Maista vaikka.
- Johanna
Alla olevasta linkistä löytyy minun haastattelu kesältä 2022
radio SUN; Maakunnan Matti ja Pirkanmaan Mainiot -ohjelmasta
Hapanjuurileipuri: Johanna Koskela
Ikä: 41-vuotta
Ammatti: itseoppinut leipuriyrittäjä, akuutin hoitotyön sairaanhoitaja ja liiketalouden merkonomi
Harrastukset: Kasvihuone, maastopyöräily, ruoka, kirpputorit, metsäily, leivonta
Tykkään: autoista, moottoripyöristä, kahvista, saunasta, koirista, joogasta, metsästä