Leipomon stoori

 ~   Voi hapanjuuri minkä teit, 

kun sydämeni veit  ~

Moikka!


Minä olen leipuri, Johanna. 
39-vuotias sairaanhoitaja, joka hurahti äitiyslomalla hapanjuurileivontaan. 
Hyppäsin pois kiireisestä oravanpyörästä ja huomasin, miten vapauttavaa on tehdä jotain käsilläni ja hitaasti, omaan tahtiin. Se hyppy kannatti. 
Rakastuin intohimoisesti leivontaan tällä tavalla, ahmin kirjoja, blogeja ja tietoa hapanjuurileivonnasta.


Leivoin satoja leipiä ja aloin saada kyselyitä tutuilta, voisiko leipää ostaa. Ylimääräisiä leipiä valmistui siitä huolimatta koko ajan ja aloin myydä niitä REKO-piirissä ja tilauksesta. Vein jopa kaupungin toiselle puolelle kotiinkuljetettuna leipiä.


Aloin saada viikoittain puheluita ja viestejä tuntemattomilta, kuinka paljon leipäni olivat vaikuttaneet ihmisiin. Ja palautetta tuli paljon. Leivät synnyttivät tunteita. Olin häkeltynyt. Silloin syntyi ajatus, joka sai nimen: Maalaisleipomo Juurilla, vuonna 2020. Tilauksia oli niin paljon, että oli mietittävä isomman tilan hankintaa ja jälleenmyyntipaikkoja.


Vuonna 2021 pieni autotallin puolikas muuttui leipomoksi. Pieni tila, mutta  siinä oli suuri unelma, joka rakennettiin jauhoilla, vedellä, mielikuvituksella, luovuudella ja kovalla työllä.


Kun tekee intohimolla ja rakkaudella jotain, ei ajatuksen ja ideoiden virtaa voi tai kannata katkaista. Ja niin perinteisten leipien rinnalle syntyi hyvin nopeasti makuleivät. Listalta pitäisi löytyä nyt jo jokaiseen makuun herkkuleipä. Perinteisten leipien lisäksi löytyy siis erilaisia makuleipiä ja kehitän reseptejä jatkuvasti. 


Leipomolla on jo nyt paljon vakiasiakkaita ja leipomon ollessa alle vuoden ikäinen, vuonna -21,  voitin kahdella leivällä Artesaaniruoan SM-kilpailuissa  hopeaa sekä pronssia. Syyskuussa 2022 tuli samoissa kisoissa kultaa eli leipäni arvosteltiin Suomen parhaaksi. Tällainen tunnustus on tuntunut todella hyvältä, koska olen tehnyt todella paljon töitä tämän asian eteen. Hyvin nöyrin, mutta päättäväisin ja motivoitunein mielin jatkan kulkua kohti vuotta 2023. Vaikka yritys kasvaa, pysyn silti uskollisena vanhoille käsityöperinteille.


Hapanjuuren makuun vaikuttaa monia asia, kuten ilmasto, jauhot, lämpötila ja kosteus. Olen kehittänyt Pirkanmaalaiseen makuun Bread Pitt -vehnähapanjuuren. Hapanjuuri on valmistettu Pirkanmaan vedestä ja jauhoista. Leivät valmistuvat Ylöjärven rajalla kotileipomossa ja käytän paikallisen Vehnämyllyn juuri jauhettuja jauhoja.  


Hapanjuureen tehty aito Levain-leipä kunnioittaa aikaan sitoutunutta prosessia. Kun maistaa aitoa hapanjuurileipää, sen maun tunnistaa vaikka silmät kiinni. Maalaisleipomo Juurillan valmistamat aidot Levain-leivät kunnioittavat juuri sitä aitoa valmistustapaa eli taikina määrää, sitä ei voi kiirehtiä. Jos kiirehtii, ei saa kunnollista leipää. Best bread is worth waiting for... ja jokainen siivu on rakkaudella käsintehty. Se on yritykseni lupaus teille asiakkaille.


Tänä päivänä hapanjuuri näkyy kaikkialla. Saa olla tarkkana mikä on aito hapanjuurileipä. Teollisesti yritetään korvata aikaa. Mutta aikaa ei voi korvata. Ja sen maistaa. Todellinen leipä on valmistettu tavalla, jolla ihmiset ovat tehneet leipää vuosisatojen ajan: pienissä erissä, villihiivalla ja ainesosilla, joita ei ole muunnettu, jalostettu tai valkaistu.


Kun tekee rakkaudella, sen maistaa. Maista vaikka.


- Johanna


Alla olevasta linkistä löytyy minun haastattelu kesältä 2022

 radio SUN; Maakunnan Matti ja Pirkanmaan Mainiot -ohjelmasta

https://radiosun.fi/2022/06/07/hapanjuurileipuri-johanna-koskela-on-loytanyt-leipien-maailman/


Hapanjuurileipuri:  Johanna Koskela

Ikä: 39-vuotta

Ammatti: Leipuriyrittäjä, sairaanhoitaja ja merkonomi

Harrastukset: Kasvihuone, maastopyöräily, ruoka, kirpputorit, metsäily, romanttiset sarjat

Tykkään: autoista, moottoripyöristä, punaviinistä, saunasta, koirista