Miten valmistaa itse hapanjuuri?

31.01.2022

Hapanjuuren valmistaminen on oikeastaan aika simppeliä. Tarvitaan vain vettä, jauhoja, hunajaa, puhdas lasi-/muovipurkki, syömäpuikko tai vastaava sekoitukseen ja aikaa. Olen tehnyt Bread Pitt vehnähapanjuuren alusta asti itse ja siitä jalostanut George Clooni -makean juuren. Juuren valmistaminen kestää noin viikon. Lupaan, että tämä on odottamisen arvoista.


Jauhoista kannattaa olla puolet puolikarkeaa vehnäjauhoa ja puolet täysjyvävehnää. Mielellään luomua. Hunaja vauhdittaa juuren käynnistymistä ja senkin suosittelen olevan luomua. Purkin on hyvä olla riittävän suuri, noin litran vetoinen. 

1. päivä -> Sekoita lasipurkissa 150g täysjyvävehnäjauhoa, 150 puolikarkeaa vehnäjauhoa, 320g haaleaa vettä ja 1tl hunajaa. Peitä astia muovilla tai pudota kansi purkin suulle kiristämättä ja jätä huoneenlämpöön. Vesijohtovesi on hyvä keittää ja antaa jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaupassa kannattaa katsoa jauhojen päivämääriä ja suosia aina mahdollisimman tuoreita jauhoja. Jos mahdollista hae läheiseltä myllyltä tuoreita jauhoja. Pidä juuri lämpimässä paikassa. 


2. ja 3. päivä -> Lisää purkkiin 20g puolikarkeaa vehnäjauhoa ja 20g täysjyvävehnäjauhoa sekä 50 g haaleaa vettä. 

4. , 5. ja 6. päivä -> Nyt seoksen pitäisi kuplia hieman. Ota uusi puhdas purkki ja laita sinne seosta 50g, lisää 50g puolikarkeaa vehnäjauhojaa ja 50g täysjyvävehnäjauhoja ja 120g haaleaa vettä. Lopun seoksen voit heittää pois. Toista tämä 4., 5. ja 6. päivänä. 


Kuudentena päivänä juuren pitäisi olla valmis. Se tuoksuu raikkaalle ja kuplii. 


Muista, että nuori juuri vaatii aikaa ja huolenpitoa. Se voimistuu mitä enemmän sillä leipoo ja sitä ruokkii. Jos oman juuren teko tuntuu hankalalta tai haluat siirtyä suoraan leipomaan, voit tilata leipomon verkkokaupasta valmiin varmatoimisen ja voimakkaan juuren.